Вітаю Вас на своєму блозі. Буду радий Вам допомогти. Будь у русі, не зупиняйся, твори, пізнавай, подорожуй!Geography is too important to be left to geographers

неділю, 16 травня 2021 р.

Балка Байдиха


Балки Байдиха або Херсонські гори
- це глибокі балки, які знаходяться на березі Дніпро-Бузького лиману біля селища Станіслав, Херсонської області. Його унікальність полягає в поєднанні нетипових для Херсонщини утворень - своєрідних гір в поєднанні зі степовою природою Таврійського краю. Це місце славетне не тільки своєю красою, а й давньою історією. За даними археологів, на цій території розташоване так зване Станіславське городище - місця поселень минулих століть. Його площа становить понад 3 гектари. За даними археологів, які досліджували дану місцевість, відзначається декілька періодів заселення цієї території: - XII-XI ст. до н. е. — поселення епохи пізньої бронзи білозерської культури - походження від озера Білого, що знаходяться неподалік); - кінець VI ст. до н. е. — початок V ст. до н. е., IV ст. до н. е. — III ст. до н. е., кінці I ст. до н.е — II ст. н. е., в III—IV ст. н. е. —поселення Черняхівської культури. Також є відомості про перебування на цій території козаків, про що свідчать кам'яні хрести XVIII сторіччя на місцевому кладовищі. За даними істориків-краєзнавців - на цьому місці Богдан Хмельницький почав формувати війська для національно-визвольної війни. 

Наразі більша частина історичної пам'ятки була знищена природними процесами через обрушення вертикального берега лиману. А з початком 1990-х років там розташовувався глиняний кар'єр, який також знищив частину пам'ятки. Наразі географічний об'єкт Балки Байдиха - це комплекс балок та пагорбів, що тягнеться вздовж Дніпро-Бузького лиману. Це місце щороку приваблює все більше туристів, шукачів пригод та досліджувачів історії.

Відео*Anna Paliukh


Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації

© Всі права захищені 2023
Офіційний блог вчителя географії - Пічкура Б.А.