Вітаю Вас на своєму блозі. Буду радий Вам допомогти. Будь у русі, не зупиняйся, твори, пізнавай, подорожуй!Geography is too important to be left to geographers

пʼятницю, 1 травня 2020 р.

Найдовші та найкоротші географічні назви ( ТОП -13)

Найдовші

1.  Шрі-Джаяварденепура – Котте –  столиця  Шрі-Ланки. Передмістя найбільшого міста країни, Коломбо. Назва столиці складається з 23-ох літер.
2.Тауматауакатангіангакоауауотаматеапокануенуакітанатаху - пагорб у Новій Зеландії. Висотою до 300 м. Переклад цього слова звучить так: «Вершина пагорба, де Таматеа , чоловік з великими коліньми, котрий скочувався, забирався й проковтував гори, відомий як споживач землі, грав на своїй флейті для своєї коханої.»Назва містить 82 літер.
3.  Крунг Теп Маханакон Амон Раттанакосін Махінтараюттхайя Махаділок Пхоп Ноппарат Ратчатхани Бурірам Удомратчанівет Махасатан Амон Піман Аватан Сатіт Саккатхаттійя Вітсанукам Прастит - повна назва Бангкока. Назва містить 168 літер.
4.  Нунавут Ленд Клемс Агремент- Гріс Файорд інут Аунед Ленд – острівна територія , яка  входить до скаладу Канади. Цей топонім, що містить 82 літери.
5.Чаргоггагоггманчауггагоггчаубунагунгамаугг – озеро на території Північної Америки. Знаходиться у штаті Массачусетс. Площа озера становить 5,83 км². Є найдовшим топонімом в США - воно складається з 45 букв, 15 з яких «г» і 9 - «a». Назва означає - «Ти ловиш рибу на своєму боці, я ловлю рибу на своїй стороні , і ніхто не ловить рибу посередині».
6.  El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Ángeles sobre El Río Porciúncula – нзва Лос – Анджеліса. Заснований  у 1781 році.  У  20 столітті  став американським мегаполісом.  Назва  у жителів скорочена до Пуебло де лос -Анхелес. Складається з 64-ох літер.
7.  Сан-Сальвадор –да -Байя-ди-Тодуш-уш-Сантуш - місто в Бразилії, столиця штату Баїя. Знаходиться в складі великої міської агломерації Салвадор. Місто розташовується на двох рівнях. «Нижнє місто» знаходиться на рівні моря, будучи торговим центром Салвадора. У «Верхньому місті» розташовані урядові установи, побудовані в колоніальному стилі, музеї, церкви та побудови модерної архітектури.
8.  Меаллан Лиатх Коире Мхик Дхубхгхаил –  одне із найкрасивіших місць в Шотландії. Це дуже велика гора з безліччю вершин, озер і карів. Назва містить  31 літеру.
9.  Пеквачанамайкосквасквайпинваник -  назва озера в Канаді. Назва озера є  найдовшим  словом серед усіх офіційних слів в країні. У перекладі це означає озеро, в якому форель ловлять на гачок. Складається з 31 літери.
10.  Твібаффелсметиникутморсдудгескитфонтеин –  назва ферми у Південній Америці. Це найдовша назва в мові африкаанс - державна мова цього місця. А сама ж назва означає «весна, це коли два буйвола вбиті з одного пострілу».Складається з 41 літери.
11. Лланвайрпуллгвингиллгогерихуирндробуллллантисилиогогогох - село в Уельсі, біля протоки Менай. Перекладається з валлійського мови як «Церква святої Марії в улоговині білої ліщини ,біля бурхливого виру і церкви святого Тісіліо ,біля червоної печери ». Придумана назва була у  1860 році. Складається з 51 літери.
12. Ейяфьятлайокудль - вулкан в Ісландії. З древнього вікінговского перекладається як «ОстровГораЛід». Складається з 17 літер. 
13. Кременчук-Костянтинівське - село знаходиться в Кабардино-Балкарії. Засноване в 1885 році. Назва містить 27 літер.

Найкоротші

1. А – річка  в Нідерландах, Німеччині, містечку на Лофотских островах Норвегії, а також у Франції, Данії і Швеції.
2.О – це холми в Данії. Це горбиста ділянка в східній частині Ютландії - «Ø», що означає «острів». Цікаво, що це місце з усіх боків оточене лугами, а море знаходиться досить далеко.
3. Е - місто розташоване в штаті Мон в М'янмі. Місто знаходитьсяна річці Е. Місто є центром навчання монскої мови. Населення - 36 027 чол.

4. О - село в Норвегії. О - традиційне риболовецьке село, що спеціалізується на виготовленні в'яленої риби, а в даний час ще й на туризмі. Тут розташовані Музей  риби в Лофотенах і Норвезький  музей риболовецького села.Село (початково ферма) вперше згадується в 1567 році. Назва походить від давньоісландського слова á, що означає «річка».Це місце часто згадується як О в Лофотені (норв. Å i Lofoten — «і» означає «в»), щоб відрізняти село від інших місць із назвою О (норв. Å). 
5. У - річка в Лаосі довжиною близько 448 км. Води річки  використовуються для зрошення. Річка є важливою транспортною артерією в північній частині Лаосу.
6. Ю - невелике місто на березі озера Веттерн,в шведській провінції Вестерйотланд. Населення 8809 осіб. Ю отримав статус міста ще в 1413 році. Місто забудоване переважно дерев'яними будинками. Ю поряд з містами Екшє і Нура є популярним туристичним маршрутом під назвою «Три дерев'яних міста».
7. Іі – містечко на півдні Австралії.Населення 1300 осіб. 
8. Уж - річка в Україні. Права притока Прип'яті. Довжина річки-256  км.
9.Кум- річка в Туреччині.Права притока річки Карачай.Довжина річки-288 км.
10.Ніл- річка в Африці. Довжина Нілу складає 6 853 км.
11.Рай- острів  біля берегів Вьєтнаму.
12.Бар- місто в Україні. Знаходиться у Вінницькій області. Населення міста — 16 136 осіб. 
13. Ауе - район німецького міста. Населення становить 16012 осіб.

Інформацію підготувала учениця 8-го класу - Мотуз Ірина

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації

© Всі права захищені 2023
Офіційний блог вчителя географії - Пічкура Б.А.