Вітаю Вас на своєму блозі. Буду радий Вам допомогти. Будь у русі, не зупиняйся, твори, пізнавай, подорожуй!Geography is too important to be left to geographers

неділю, 18 жовтня 2020 р.

Титанові руди України

Титанові руди - гірські породи, з яких економічно доцільно та технологічно можливо видобувати метал титан (Ті), один з найважливіших конструкційних та стратегічних металів. Враховуючи питому міцність, твердість та корозійну стійкість, титан використовується для побудови літаків, космічних кораблів, складної хімічної апаратури та ядерної техніки. Завдяки заміні сталі на титан вага, наприклад, літаків значно зменшується і тому їхня ефективність значно збільшується.

В Україні, одній з нечисленних країн світу видобутку титанової руди, її поклади відкрили на початку 1950-х років і невдовзі почалася їхня експлуатація. Титанові руди поширені в Україні у межах Українського кристалічного масиву, особливо на сході Волині (Іршанське родовище) та в центральному Придніпров'ї (Самотканське — найбільше з усіх, Стремигородське). Українські титанові руди належать до екзогенних мінералів, представлених здебільшого ільменітом (FeTiO3), рутилом (ТіО2), аризонітом та лейкоксеном.

Малишівське (Самотканське) родовище - розсипне родовище ільмеліт-рутил-цирконових пісків у Дніпропетровській області неподалік міста Вільногірськ. Відкрите у 1954 році, розробляється з 1961 р. відкритим способом. На даний момент (2012 рік) основне джерело сировини для Вільногірського гірничо-металургійного комбінату, єдине родовище такого типу що розробляється на територій України.

✅Іршанський титанорудний район Українського щита є найбільшим в Європі джерелом титанових руд. У колишньому Радянському Союзі Україна була монопольним виробником титанових концентратів (понад 90% загальносоюзного виробництва). Титановорудні формації представлені циркон-ільменітовими розсипами, ільменітовою корою вивітрювання та ільменітовими габро. Ільменітові концентрати виробляє Іршанський ГЗК, а їх переробку здійснює Запорізький титано-магнієвий комбінат, Кримське ВО «Титан» і Сумське ВО «Хімпром».

Виробничо-комeрційна компанія "Вeлта" планує цьогоріч розпочати будівництво Лікapівськoгo poдoвищa титанових pуд у Новомиpгоpодському pайоні, що на Кіровоградщині. Розробка цього родовища дозволить нам відкрити 350 робочих місць додатково до 500 вжe постійно пpацюючих на Биpзулівському ГЗК. А після запуску нового комплeксу компанія "Вeлта" збільшить власні потужності до 390 тис. тонн титанової сиpовини на pік, - розповів гeнeральний дирeктор компанії.





Джерело: 
  • Машкара І., Вадимов М. Створення сировинної бази титанової пром-сти в Україні // Геологічний журнал, 1957, частина 3;
  • Цымбал С., Полканов Ю. Минералогия титано-циркониевых россыпей Украины. — К. 1975. (рос.)

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації

© Всі права захищені 2023
Офіційний блог вчителя географії - Пічкура Б.А.