Вітаю Вас на своєму блозі. Буду радий Вам допомогти. Будь у русі, не зупиняйся, твори, пізнавай, подорожуй!Geography is too important to be left to geographers

вівторок, 21 липня 2020 р.

ВІД "ФАРАДЕЯ" ДО "ВЕРНАДСЬКОГО": МЕМОРАНДУМУ ПРО ПЕРЕДАЧУ УКРАЇНІ БРИТАНСЬКОЇ АНТАРКТИЧНОЇ СТАНЦІЇ – 25 РОКІВ

20 липня 2020 року, виповнюється 25 років меморандуму про передачу Україні британської антарктичної станції “Фарадей”. Цей документ фактично відкрив шлях нашим ученим до продовження антарктичних досліджень вже у незалежній Україні. 20 липня 1995-го у Лондоні його підписали міністр закордонних справ Великої Британії Девід Девіс та Посол України у Великій Британії Сергій Комісаренко.
“Десь навесні 1993 року з-поміж циркулярних листів, які отримувало наше посольство, я отримав листа від міністерства закордонних справ Британії про те, що Британія хоче продати свою антарктичну станцію «Фарадей». Ми миттєво провели невелике дослідження – виявилося, що це одна з найкращих станцій Британії. Я одразу почав проводити зондаж серед британських урядових кіл, як можна було б купити цю станцію, і паралельно написав про цю можливість Президенту України, в МЗС та НАН України”, – пригадує ті події Сергій Комісаренко, нині директор Інституту біохімії ім. О. В. Палладіна НАНУ.
Переговори тривали близько 2 років. Зокрема, йшлося про те, щоб Україна як молода держава отримала найкращі умови для купівлі станції. Крім того, Британія хотіла передати станцію лише тій країні, яка мала потенціал для продовження досліджень.
Джерело - https://mon.gov.ua/ua/news

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації

© Всі права захищені 2023
Офіційний блог вчителя географії - Пічкура Б.А.