Вітаю Вас на своєму блозі. Буду радий Вам допомогти. Будь у русі, не зупиняйся, твори, пізнавай, подорожуй!Geography is too important to be left to geographers

четвер, 23 березня 2023 р.

Мангрові ліси

     

    Мангрові ліси — це дивовижні екосистеми планети, поширені в екваторіальних і тропічних поясах. Ці дерева здатні рости на кордоні океану і суші, занурені корінням і стовбурами в солону воду. Особливо багато мангрових дерев у Південно-Східній Азії (Філіппіни, Індонезія, Тайвань, Таїланд), Австралії, Африці й на Американському континенті. Вони ростуть у зонах припливів і відливів до широти в 30º, і їх життя нерозривно пов'язана з океаном. Мангрові дерева — це близько 20 різних видів, що належать до різних сімейств, але об'єднаних здатністю жити на кордоні океану і суші. Вічнозелені мангрові дерева мають густі розгалужені корені, здатні утримувати їх у в'язкому нестійкому ґрунті. Половину життя ці дерева проводять стоячи в солоній морській воді. Під час відливу вода йде, оголюючи химерні коріння, що нагадують ходулі.

    На жаль, Південно-Східна Азія — регіон з регулярними стихійними лихами. Тропічні циклони та цунамі, викликані землетрусами, приносять чимало лиха населенню узбережжя. На думку вчених, мангрові зарості здатні пом'якшувати ударну силу хвилі. Про це, зокрема, свідчать дослідження пошкоджень острова Шрі-Ланка в результаті цунамі у 2004 році. Узбережжя, захищені мангровими лісами, постраждали меншою мірою. Ці унікальні дерева також запобігають змив ґрунту і руйнування берегової лінії в приливно-відливної зони.Але в останні десятиріччя площі мангрових лісів стрімко скорочуються. Ми вже втратили близько 30% від колишньої кількості мангрових заростей. Здатні вижити в солоній воді, вони не в змозі протистояти забруднення прибережних вод хімічними речовинами. Далеко не останню роль у цьому відіграє креветочна індустрія, що охопила всі країни тропічного регіону. Так, саме вирощування креветок, на думку фахівців, знищує мангрові спільноти. Прибережні ліси вирубують для облаштування креветочних ферм. Але через кілька років їх власники кидають відпрацьовану ділянку і переміщуються далі вздовж узбережжя, знову і знову вирубуючи непотрібні їм мангрові дерева. Морська вода, не маючи більше перешкоди у вигляді мангрової рослинності, проникає крізь піски й робить непридатними для використання довколишні джерела питної води. Подібна ситуація спостерігається в Бразилії в районі креветочних ферм Форталези. Крім цього, штучне розведення креветок — це ще й екологічно брудне виробництво. В резервуари, де вирощується креветочна маса, регулярно додаються отруйні речовини для загибелі «бур'янистих» видів риб, а також численні корми й живильні суміші. Перед продажем у воду додають антибіотики, щоб виловлені креветки довше зберігалися. Всі ці не властиві морській воді речовини негативно позначаються на прибережних мешканців, в тому числі та на мангрових деревах.

Джерело : «MapMe Club» — це інтернет-довідник практичної інформації для туристів.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації

© Всі права захищені 2023
Офіційний блог вчителя географії - Пічкура Б.А.