Вітаю Вас на своєму блозі. Буду радий Вам допомогти. Будь у русі, не зупиняйся, твори, пізнавай, подорожуй!Geography is too important to be left to geographers

понеділок, 20 грудня 2021 р.

Вчені виявили бактерію, яка "їсть" поліетилен


Як заявили дослідники "природа нібито сама почала боротися з пластиковими горами, які вже забруднили ґрунт, річки й океани".

Раніше подібні види бактерій були науці невідомі, повідомляє The Guardian.У звіті, опублікованому в Науковому журналі, команда японських дослідників описує бактерії, здатні порушити молекулярні зв'язки поліетилентерефталата чи іншими словами – термопластика.Цікаво, що колонії бактерій використовують пластик як джерело харчування.Як показали подальші дослідження, на знищення пластика низької якості організмам знадобилося 6 тижнів. Таку швидкість можна назвати ненажерливістю порівняно з впливом на поліетилен компосту листя чи ферментів грибків."Це перше дослідження, до речі, дуже ретельно проведене, результати якого показали гідроліз чи розщеплення пластика бактеріями", – сказала доктор Трейсі Мінсер, дослідниця Океанографічного інституту Woods Hole.Справа в тому, що молекули пластика пов'язані одна з одною дуже міцно. До сьогодні жодні мікроорганізми не були здатні їх зруйнувати.

Генетична експертиза родини бактерій під назвою Ideonella sakaiensis 201-F6 свідчить, що вони шляхом еволюції стали виробляти ферменти, здатні знищувати пластик, у відповідь на його стрімку акумуляцію на Землі, яка триває понад 70 років.Така швидка еволюція стала можливою, тому що ці мікроорганізми мають надзвичайні можливості адаптації до навколишнього середовища."Поставте бактерії у ситуація, коли в них є лише одне джерело харчування, і з часом вони адаптуються. Ми спостерігаємо, як природа дивує нас і рятує себе", – вважає мікробіолог, професор Ензо Паломбо.Міцніший пластик, з якого роблять пляшки, бактерії "їли" довше. Це означає, що процес розкладу та самі ферменти людство має удосконалити, перш ніж використовувати у переробній індустрії чи прибиранні.Автори відкриття заявили, що така робота може тривати довго.Щороку до Світового океану потрапляє 8 мільйонів тонн пластика. Третина усіх пластикових матеріалів, які виробляються на планеті, зрештою опиняються у навколишньому середовищі.Лідером викидів пластика вважається Китай.

Поліетилен становить одну шосту від річного обсягу виробництва пластикових матеріалів – 311 мільйонів тонн. Не зважаючи на те, що він піддається переробці, лише трохи більше половини загальної його кількості справді потрапляє на відповідні підприємства і використовується знову.

Джерело: https://life.pravda.com.ua/society/2016/03/11/209273/

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації

© Всі права захищені 2023
Офіційний блог вчителя географії - Пічкура Б.А.