Вітаю Вас на своєму блозі. Буду радий Вам допомогти. Будь у русі, не зупиняйся, твори, пізнавай, подорожуй!Geography is too important to be left to geographers

середу, 30 червня 2021 р.

Ваттове море. Чому Google присвятив дудл цьому незвичайному явищу?

 Ваттове або Ваденське море – це мілководна морська ділянка, яка займає десять тисяч квадратних кілометрів. Насправді це частина Атлантичного океану, а саме море розташоване на території Німеччини, Данії та Нідерландів. Фризькі острови відокремлюють це море від Атлантичного океану та Північного моря. Свою назву Ваттове море отримало через свою структуру: воно складається з *ваттів та лагун. У 2009-му році більшу частину цього моря визнали об'єктом Світової спадщини ЮНЕСКО. За даними вчених, це море утворилося приблизно у 10 столітті. Двічі на день там відбувається прилив і відлив. Також Ваттове море відоме завдяки своїй флорі та фауні, яка також є унікальною. Тут багато мальків камбали і водяться тюлені. Понад 20 мільйонів птахів зупиняються тут під час щорічної міграції. 

Як воно з'явилося?

Ваттове узбережжя Північного моря в основному сформувалося у X—XIV століттях, після того як торф’яні відкладення, раніше відокремлені від океану піщаними дюнами, були зруйновані і змиті в результаті штормових нагонів води. Двічі на день море осушується відпливом і наповнюється під час припливу, представляючи собою типову літоральну зону. Острови та узбережжя моря оточені літоральними пляжами, під час відпливу вкритими мулом, та є дуже важливим місцем притулку численних представників тваринного світу, зокрема птахів, для захисту яких тут діє три національних парки.

*Ватти, — низовинна прибережна смуга морського дна, відповідно до припливно-відпливного циклу затоплювана під час припливів і осушувана під час відпливів, частина морського узбережжя. 

Джерело : depo.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації

© Всі права захищені 2023
Офіційний блог вчителя географії - Пічкура Б.А.