Вітаю Вас на своєму блозі. Буду радий Вам допомогти. Будь у русі, не зупиняйся, твори, пізнавай, подорожуй!Geography is too important to be left to geographers

середа, 21 квітня 2021 р.

Сахель

Сахель - тропічна савана в Африці, яка є своєрідним переходом між Сахарою і південними, родючішими землями, відомими як африканський регіон Судан. Також  Сахелем називають напівпустелі і степові райони на північ від Сахари. Сахель простягнувся на 3900 км від Атлантичного океану на заході, до Чорного моря на сході, у поясі ширина якого змінюється від декількох сотень до тисяч кілометрів; покриває площу, що дорівнює 3 053 200 км².
Це екорегіон напівпосушливих полів, саван. Сьогодні Сахель охоплює такі держави як : Сенегал, Мавринатія, Малі, Буркіна-Фасо, Нігер, Нігерія, Чад, Судан і Еритрея. Топографічно Сахель вважається «плоским», його висота коливається на рівні 200—400 метрів над рівнем моря. Деякі ізольовані плато та гірські пасма беруть початок в Сахелі, але, тим не менше, вважаються окремими екологічними регіонами — їхня флора і фауна відмінні від навколишніх низовин. У Сахелі тропічний і спекотний клімат, з сильними сезонними змінами в опадах і температурі. У Сахелі випадає приблизно 200—600 мм опадів на рік, головним чином з травня по вересень, тоді настає сезон мусонів, в основному у вигляді сильних, але коротких злив. Є сильна
кореляція між зливами в області Сахеля і ураганною діяльністю в Атлантиці. Середньомісячні температури коливаються від 33-36 °C влітку до 18-21 °C взимку. Протягом зими гарячі сухі вітри Сахари можуть створювати справжні пісочні шторми. Ґрунти в Сахелі, головним чином, піщані й кислі, мають дуже низький вміст азоту та фосфатів. Ґрунти дуже пористі, і після злив швидко осушуються.Близько 12 000 років тому Сахель був частиною Сахари і був покритий дюнами. Вони й сформували сучасний ландшафт. Величезне озеро Чад і Внутрішня дельта Нігеру є залишками, сформованими після кінця льодовикового періоду. Найважливіше обмеження в Сахелі — брак ґрунту і води. 
Традиційно більшість народів Сахеля 
були напівкочові, тому і сільське господарство «переміщувалось», але цей спосіб ведення господарства є, ймовірно, найбільш життєздатним в умовах Сахелю. Відмінності між «сухою» північчю, з вищим рівнем поживних речовин у ґрунті, і вологішим півднем повинно використовуватися так, щоб стада знаходилися на високоякісному ґрунті Півночі протягом вологого сезону, а потім здійснювали похід на кілька сотень кілометрів на південь, щоб потрапити на ряснішу ділянку з менш живильним ґрунтом під час сухого сезону на Півдні. Між кочовими пастухами є постійні конфлікти за найсприятливіші частини Сахелю.
Сахельські королівства представляли собою низку імперій, що знаходилися в Сахелі. Багатство держав прибувало від управління маршрутами торгового шляху через Сахару. Їхня влада підкріплювалася наявністю у них великих в'ючних тварин, таких як верблюди і коні, які були корисні як в торгівлі, так і в битвах. Всі ці імперії були децентралізованими з містами, маючими велику автономію. Перші великі королівства Сахелю з'явилися після 750 року від Р. Х., Ними було створено кілька великих торговельних міст на річці Нігер: Тімбукту, Гао і Джен. Території держав Сахелю були обмежені від півдня до лісової зони народу Ашанті і Йоруба, оскільки воїни королівств були марні в лісах, коні і верблюди не могли бути боєздатними в даних областях.

*Матеріали підібрані та оформлені ученицею 9 класу - Мотуз Іриною

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації

© Всі права захищені 2023
Офіційний блог вчителя географії - Пічкура Б.А.