Вітаю Вас на своєму блозі. Буду радий Вам допомогти. Будь у русі, не зупиняйся, твори, пізнавай, подорожуй!Geography is too important to be left to geographers

неділя, 18 жовтня 2020 р.

Озеро Медуз, Палау 360°

Озеро Медуз розкинулось на сході острова Ейл-Малко, за більш як 20 км на південний схід від острова Корор. Його розміри становлять лише 460 м завдовжки і 160 м завширшки, площа дзеркала — 0,057 км². Це мероміктне озеро являє собою слабко-солону водойму, що відокремлена від Тихого океану смугою землі близько 200 м. Глибина — до 50 м. Утворилося озеро Медуз близько 12 тис. років тому внаслідок руху земної кори.

Озеро відоме завдяки відокремленій популяції двох видів сцифоїдних медуз — золотої (Mastigias papua) і місячної (Aurelia). За час існування озера, через відсутність багатьох природних ворогів, медузи розмножилися до приблизно 2 млн особин. Крім того, щупальці медуз втратили жалкі клітини, що приваблює безліч туристів — любителів сноркелінгу. На острові Ейл-Малко також розташовано близько десяти дрібніших озер, які також населені медузами і відокремлені від океану, але сноркелінг дозволений лише в озері Медуз, найбільшому з них.

В різний час в Озері Медуз площею 6 га жило від 10 до 20 млн золотих і місячних медуз. У 2005 році їх кількість досягла піку в 30 млн штук. Потім в 2016-м на Палау трапилася сильна посуха, через яку чисельність медуз в озері почала різко скорочуватися і одну з найпопулярніших визначних пам'яток країни довелося закрити. Але недавно Фонд досліджень коралових рифів провів моніторинг і з'ясував, що популяція активно відновлюється. На даний момент в озері налічується близько 630 000 золотих медуз. Екологи кажуть, що якщо погодні умови на острові будуть залишатися нормальними, то число медуз буде продовжувати рости. У 1998 році популяція золотих медуз вже скорочувалася до свого мінімуму. Тоді через різке підвищення температури води в озері загинули водорості, які були основною їжею для медуз. Ще однією причиною скорочення популяції називають забруднення водойми, в тому числі з-за сонцезахисних засобів, що використовуються туристами. У 2012 кількість золотих медуз вдалося відновити до звичного рівня. Озеро Медуз довжиною 400 метрів і глибиною 30 метрів розташовано на острові Ейл-Малк. Це частина Скелястих островів Палау, які входять в список об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.В Палау є й інші озера, в яких мешкають золоті медузи, але озеро медуз - єдине, відкрите для туристів. Плавати в ньому дозволено тільки в супроводі сертифікованого гіда, який стежить за тим, щоб крихким істотам не заподіяли шкоди. Для людей цей вид медуз абсолютно безпечний.



Источник: www.AirPano.ru

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації

© Всі права захищені 2023
Офіційний блог вчителя географії - Пічкура Б.А.