Вітаю Вас на своєму блозі. Буду радий Вам допомогти. Будь у русі, не зупиняйся, твори, пізнавай, подорожуй!Geography is too important to be left to geographers

понеділок, 18 травня 2020 р.

«Кракатау»

Напевно мало людей у світі не чули про таку річ, як вулкан. Сьогодні ми поговоримо про один з найвідоміших вулканів світу - «Кракатау». Розташований він на одному з островів в Індонезії. Відомий цей вулкан не так своїми розмірами ( на даний момент висота 813м), як силою вивержень.Одне з найпотужніших сталося 1883 року, тоді вулкан не на жарт розійшовся викинувши в повітря 25 кубічних кілометрів каміння, попелу і пемзи, створивши при цьому найгучніший зафіксований людством звук. Відлуння вулкана було чути аж за 4800 км на острові Родрігес. Але не тільки звуком вибуху прославився Кракатау, а й ударною хвилею, яка 7 разів обійшла Землю і реєструвалася впродовж 5 днів. До того ж вулкан зруйнував 165 міст і селищ і ще 132 серйозно пошкодив, загалом убивши 36417 людей…. 
Далі було ще багато вивержень, які після 1927 року сформували острів «Анак Кракатау» («Син Кракатау»).  Але й сьогодні вулкан не перестав бути активним, останнє виверження припало на квітень 2020 року, тоді стовпи попелу досягли висоти 500м.


Інформацію підготував учень 8-го класу – Васалатій Антон 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації

© Всі права захищені 2023
Офіційний блог вчителя географії - Пічкура Б.А.