Вітаю Вас на своєму блозі. Буду радий Вам допомогти. Будь у русі, не зупиняйся, твори, пізнавай, подорожуй!Geography is too important to be left to geographers

понеділок, 11 травня 2020 р.

В Туркменістані розташовані Ворота пекла


Це утворення, розташоване біля колишнього туркменського села Дарваза - справа людських рук. На початку 70-х років геологи виявили перспективне родовище газу (в Туркменістані вони взагалі не рідкість). Почалося буріння і видобуток, але в ході роботи геологи натрапили на "сюрприз": підземну печеру. У неї провалилася бурова вишка, обладнання та транспорт, але, на щастя, жертв не було. Звичайно ж, з отвору в землі почав струменіти природний газ. Щоб місцеві жителі не отруїлися шкідливими сполуками, було вирішено цей газ підпалити в розрахунку на те, що він скоро вигорить і потухне.  Однак, кратер не згас до сих пір, і навіть не збирається. Ширина кратера становить 60 метрів, глибина - 20. Зловісне яскраве полум'я висовує з нього свої "пальці" і вдень і вночі - але якщо вдень це якось не чіпає, то в темний час "Ворота пекла" проявляють себе у всій красі: каверна виглядає так, ніби зійшла у плоті і в кольорі з середньовічної гравюри. Газ йде з під землі, розділяючись на сотні палаючих факелів. У деяких факелах язики полум'я досягають 10-15 метрів у висоту. Кратер отримав відповідну назву "Ворота Пекла" і перетворився в одну з туристичних пам'яток. Подивитися на вхід в пекло приїжджають тисячі туристів: їх інтерес підігріває поки ще не виконаний указ президента Туркменістану про необхідність засипати вогняну яму.
Цікаво, що неподалік знаходяться ще два подібних провали аналогічного походження. Ці кратери не горять, напір газу тут набагато слабкіший. На дні одного з кратерів пузиряться рідкі грязі світло-сірого кольору, на дні іншого - міцний розсіл дивовижного бірюзового відтінку.


Відео: Ozodivideo

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації

© Всі права захищені 2023
Офіційний блог вчителя географії - Пічкура Б.А.