Вітаю Вас на своєму блозі. Буду радий Вам допомогти. Будь у русі, не зупиняйся, твори, пізнавай, подорожуй!Geography is too important to be left to geographers

понеділок, 20 квітня 2020 р.

Samum , Самум. Sсiroсco , Сироко.Hamsini, Хамсин

Samum , Самум
Самум  - спекотний, сухий, поривчастий і короткотривалий,триває до 20 хвилин. Назва - "самум" означає отруйний, отруєний. Такі бурі дійсно призводили до загибелі цілих караванів.  Самуми спостерігаються в пустелях Північної Африки і Аравійського півострова і найчастіше мають західний і південно-західний напрямок. Найчастіше він буває навесні і влітку. Безсумнівно - самум дуже небезпечний вид вітру. Дрібний піщаний пил, який піднімає сильний вітер, проникає у вуха, очі, ніс, легені.   Рятуючи життя, люди лягають на землю і щільно закривають голову одягом. Трапляється, що від задухи і високої температури, яка часто сягає п'ятидесяти градусів, вони втрачають свідомість.Багато пустельних бурь зобов'язані своїм народженням циклонам. Причина виникнення - в пустелях в спекотну пору року знижується атмосферний тиск. Розпечені піски сильно нагрівають повітря біля поверхні землі. Він підіймається вгору, а на його місце спрямовуються з дуже великими швидкостями потоки більш холодного щільного повітря. Утворюються невеликі місцеві циклони, які і стають причиною появи піщаних бурь.   Єдиний за всю історію вітер самум у Північній Америці стався 17 червня 1859 року в місті Голета, Каліфорнія .


Sсiroсco , Сироко
Сироко — сильний теплий вітер, що дме з Сахари до країн Середземномор'я. Цей вітер несе велику кількість пилу та може досягати ураганної швидкості. Дме з пустель, на відміну від  інших африканських бур , які дмуть в пустелях і степах. У місцях формування, на рівнинах Північної Африки і на схилах гір, Сироко має характер фена. Сироко посилюється після обіду, а ввечері й уночі його сила слабшає. Зазвичай дме по 2-3 дні поспіль. Сироко приносить тропічне повітря, сформоване над пустелями у теплих секторах циклонів, центри яких проходять над північними районами Африки. Сироко, сухий і курний в Африці, проходячи над Середземним морем, стає вологим. На півдні Європи супроводжується задушливою погодою з мряками , але іноді він дме тут і при ясному небі. Теплий і вологий південний Сироко, що дме з моря, в Хорватії та Словенії називають jugo . Він триває не більше 2-3 днів і слідом за ним приходить холодний фронт з різким похолоданням. Переваливши через гори на півдні Європи, Сироко на підвітряній стороні гір набуває більших рис фена.


Hamsini, Хамсин
Хамсин — сухий, гарячий, насичений пилом місцевий вітер з Півдня, що дме у країнах Північної Африки та Аравійського півострова. Температура повітря нерідко перевищує +40 ° , при штормовий силі вітру. Вітер цей спостерігається звичайно після весняного рівнодення протягом періоду, що триває в середньому не більше 50 днів. Хамсин виникає в передніх частинах циклонів, що переміщаються з пустель Північної Африки, тому він може бути насичений піском Перша ознака наближення хамсину - різке зниження атмосферного тиску і вологості повітря.

Інформацію підготувала учениця 8-го класу - Мотуз Ірина

Джерела:
1. http://www.autotravel.ua/multimedia/samum-burya-v-pusteli/
2. https://visualta.org.ua/2013/09/20/local-winds-or-winds-with-names-part-three/
3. https://isralove.org/load/17-1-0-1236

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації

© Всі права захищені 2023
Офіційний блог вчителя географії - Пічкура Б.А.