Вітаю Вас на своєму блозі. Буду радий Вам допомогти. Будь у русі, не зупиняйся, твори, пізнавай, подорожуй!Geography is too important to be left to geographers

вівторок, 30 березня 2021 р.

Сучасний кабінет географії (prometheanworld.com.ua)

Сучасний кабінет географії

Певно, ми не єдині, хто трохи шкодує, що навчалися у школі пару десятків років тому, а не зараз. Зокрема, тоді географія здавалася слабо пов’язаною з реальним життям. Натомість сьогодні є більше можливостей зробити цей предмет наочним, захопливим і практичним. Сучасний кабінет географії – це збалансоване поєднання класичних методичних матеріалів із сучасними технологіями. Комплекс цих інструментів дає вчителю змогу знайомити учнів з предметом більш ефектно та ефективно. 

Сучасний кабінет географії має містити:

  • різноманітні географічні карти України та світу,
  • глобуси та тривимірні моделі, як-от, будови земної кори,
  • колекції зразків мінералів, типів ґрунтів, корисних копалин тощо,
  • прилади для вимірювань і проведення практичних робіт,
  • інтерактивне обладнання.

Дидактичні матеріали для кабінету географії

Стенди в кабінеті географії повинні показувати актуальну інформацію. Тому, приміром, серед друкованих географічних карт варто надати перевагу фізичним картам України та світу. Натомість для роботи з адміністративною картою України, політичною та економічною картами світу краще використовувати інтерактивний варіант. Адже останні зазнають змін частіше, як-от, нещодавнє зменшення кількості районів у нашій державі.  Глобуси вже доволі довго використовують для вивчення географії та розвитку просторової уяви. Але зараз цей класичний інструмент набув нових зручних характеристик. Наприклад, можна обрати рельєфний фізичний глобус – так буде легше уявити розташування гір і долин на нашій планеті. Не дивина сьогодні й глобус з подвійною картою: у звичайному вигляді він зображує рельєф суходолу та морського дна, але спеціальне підсвічування демонструє політичну карту світу. Аналогічний досвід можна отримати з використанням інтерактивного обладнання та профільних додатків які допоможуть візуалізувати це перед учнями. Сучасний кабінет географії складно уявити без тривимірних моделей. Асортимент цих дидактичних матеріалів приємно вражає: глобус-моделі «Зоряне небо», «Паралелі та меридіани Землі», «Будова Сонця», рухома модель Сонячної системи та «Формування гір». А ще ж є розбірні моделі: «Яри та яруси», «Зсуви земної кори», «Будова вулкану». Використання такої наочності на уроках дасть змогу засвоїти навчальний матеріал краще та швидше. Колекції різних географічних зразків також допоможуть зацікавити учнів і сприятимуть ліпшому розумінню предмета. Недарма ж кажуть, що краще один раз побачити, ніж сто разів почути. 

Технічне оснащення кабінету географії.

    Напрочуд важливим для успішного вивчення географії є достатнє технічне оснащення кабінету. Сформувати в учнів дослідницький інтерес зможуть практичні заняття. Розвиток практичних навичок потребує застосування таких вимірювальних приладів: термометр, гігрометр, барометр, анемометр, курвіметр, компас, секундомір, рулетка тощо. Вміння користуватися більшістю згаданих приладів корисне для розв’язання повсякденних питань. І це чудове підґрунтя, щоб зацікавити дітей та перейти до практичної пізнавальної діяльності, а звідти – до елементарних наукових досліджень. Інтерактивні дошки, а краще, інтерактивні панелі, для навчання зараз необхідні в усіх класах і сучасний кабінет географії не виняток. Інтерактивна панель дає необмежені можливості демонстрації навчального матеріалу. Приміром, зручно працювати з інтерактивними картами, адже не завжди вдається розмістити у класі всі потрібні стенди. Інтерактивні географічні карти допомагають вивчати актуальну інформацію про світ в цілому та про його частини. Інтерактивні карти, на відміну від друкованих, можна збільшити та більш детально опрацювати матеріал по певному регіону. Більшість вище згаданих дидактичних матеріалів сьогодні існують в інтерактивній формі, а 3D моделі явищ демонструють наочність та дають можливість учням більш глибоко розуміти процес. Демонстрація на великому екрані портретів видатних географів та шляхів їхніх експедицій збільшує кількість і варіативність подачі навчального матеріалу. Корисним для засвоєння знань буде перегляд тематичних відеороликів про кліматичні пояси, географію населення, промисловість і т.д. А існуючі профільні сервіси та додатки допоможуть стати учасниками подій, віртуально мандруючи тим чи іншим регіоном. Напевно не залишать учнів байдужими уривки фільмів захоплених своєю діяльністю дослідників, наприклад, Жака-Ів Кусто. Беззаперечна перевага використання інтерактивної панелі на уроці – це можливість під’єднати до неї датчики й миттєво отримати цифрову лабораторію, яка виводить результати на великий екран, а також зберігає та розсилає їх учням для домашнього опрацювання. Залучення учнів у процес дослідження спонукатиме їхній інтерес до географії. Відтак можна буде організувати природничий гурток, де діти матимуть змогу поглибити свої знання, підготуватися до олімпіади чи ЗНО. Правильно укомплектований кабінет географії суттєво підвищує шанси вчителя зацікавити учнів предметом та допомогти їм добре опанувати навчальний матеріал.

Більше тут - https://prometheanworld.com.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації

© Всі права захищені 2023
Офіційний блог вчителя географії - Пічкура Б.А.