Вітаю Вас на своєму блозі. Буду радий Вам допомогти. Будь у русі, не зупиняйся, твори, пізнавай, подорожуй!Geography is too important to be left to geographers

середу, 31 березня 2021 р.

Комікси на уроках географії - інноваційний метод навчання.

Комікс – це не просто розваги, вони можуть перетворитися на повноцінний дидактичний матеріал та наочно продемонструвати складні приклади. Комікс як медійний феномен з’явився в українській сфері читання нещодавно, а до масового захоплення ним ще далеко. Однак, як завжди в суспільстві, першими підхоплюють нові віяння саме діти, тож не дивно, що поза школою існує досить потужна субкультура поціновувачів коміксів. Попит на комікси стабільно зростає. На ринку почали функціонувати видавництва, які випускають як перекладені, так і комікси вітчизняних авторів. Поки вчителі розмірковують, що таке комікси — порожнє розважальне читання чи нове медіа, яке можна використати для справи виховання підлітків, — частина учнів активно займається самоосвітою. У деяких учнів саме через комікси пробуджується бажання читати, через мемну культуру виникає інтерес до літератури. Отже, можна стверджувати, що комікси — це синтетичний вид мистецтва, сучасне медіа, яке поєднує в собі книжну графіку, кінематограф і літературу. Вони можуть розглядатися як інноваційний метод навчання. Комікси можна використовувати на різних рівнях, етапах навчання.

Навчальні можливості коміксів:

  • розповісти складну історію декількома зображеннями;
  • забезпечити коментарем будь який малюнок на різну тематику;
  • використовувати символи, що легко ідентифікують усі учні;
  • на сценках коміксу, його малюнках можна моделювати культуру спілкування, життєві ситуації;
  • прокоментувати та проілюструвати актуальні питання життя (підліткові, сімейні стосунки, толерантність тощо) в ігровій формі.

Заняття чудово доповнять комікси у стилі популярного українського телепроєкту «Світ навиворіт», де герої розповідатимуть цікаві факти про різні країни. Ще можна створити комікси, де діти розпитують видатних географів про те, як їм вдалося відкрити ту чи іншу країну, або дізнаються лайфхаки запам'ятовування назв країн зі столицями. 

Чим корисні комікси? 

  1. Полегшують розуміння навіть дуже складних тем.
  2. Візуалізація (більшу частину інформації людина сприймає очима: навіть якщо дитина відволіклася чи замислилася, то зможе зрозуміти суть теми, поглянувши на зображення).
  3. Мають захопливий сюжет.
  4. Підходять для повторення матеріалу.
  5. Розвивають логіку та творче мислення дітей.

*Матеріали підібрані та оформлені ученицею 9 класу - Мотуз Іриною

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації

© Всі права захищені 2023
Офіційний блог вчителя географії - Пічкура Б.А.