Вітаю Вас на своєму блозі. Буду радий Вам допомогти. Будь у русі, не зупиняйся, твори, пізнавай, подорожуй!Geography is too important to be left to geographers

неділя, 10 січня 2021 р.

Над Антарктикою «закрилася» озонова діра (Record-breaking 2020 ozone hole closes)

Рекордна антарктична озонова діра 2020 року остаточно закрилася наприкінці грудня  через природні метеорологічні умови та постійну присутність в атмосфері речовин, що руйнують озоновий шар. Антарктична озонова діра 2020 року швидко зростала з середини серпня і досягла максимуму в 24,8 мільйона квадратних кілометрів 20 вересня 2020 року, поширившись на більшій частині антарктичного континенту. Це була найдовша та одна з найбільших та найглибших дір з моніторингу озонового шару 40 років тому. Це було обумовлено сильним, стабільним і холодним полярним вихором і дуже холодними температурами в стратосфері (шар атмосфери приблизно від 10 км до висоти близько 50 км). Ті самі метеорологічні фактори також сприяли рекордній арктичній озоновій дірі 2020 року . Це на відміну від надзвичайно малої та короткочасної антарктичної озонової діри у 2019 році . 

Мережа станцій моніторингу WMO Global Atmosphere Watch. «Нам потрібні постійні міжнародні дії для забезпечення Монреальського протоколу щодо хімічних речовин, що руйнують озоновий шар. В атмосфері все ще достатньо озоноруйнівних речовин, які щорічно спричиняють виснаження озону », - сказала доктор Тарасова.

Програма Глобального спостереження за атмосферою ВМО тісно співпрацює зі службою моніторингу атмосфери імені Коперника, NASA, Канадою з питань навколишнього середовища та кліматичних змін та іншими партнерами, щоб контролювати озоновий шар Землі, який захищає нас від шкідливих ультрафіолетових променів сонця.

Сильний полярний вихор. 

Знищення озонового шару безпосередньо пов’язане з температурою в стратосфері, яка є шаром атмосфери від 10 км до 50 км висоти. Це пов’язано з тим, що полярні стратосферні хмари, які відіграють важливу роль у хімічному руйнуванні озону, утворюються лише при температурі нижче -78 ° C. Ці полярні стратосферні хмари містять кристали льоду, які можуть перетворювати нереакційноздатні сполуки в реакційноздатні, які потім можуть швидко руйнувати озон, як тільки світло сонця стає доступним для початку хімічних реакцій. Ця залежність від полярних стратосферних хмар і сонячної радіації є основною причиною, чому озонову діру можна побачити лише наприкінці зими / початку весни. Озонова діра на максимумі у вересні 2020 року: Watch Ozone WatchПід час весняного сезону Південної півкулі (серпень - жовтень) озонова діра над Антарктикою збільшується, досягаючи максимуму між серединою вересня та серединою жовтня . Коли високі температури в атмосфері (стратосфері) починають підвищуватися в кінці весни Південної півкулі, виснаження озону сповільнюється, полярний вихор слабшає і нарешті руйнується, і до кінця грудня рівень озону нормалізується. Однак у 2020 році сильний, стабільний і холодний полярний вихор підтримував температуру озонового шару над Антарктидою постійно холодним, запобігаючи змішуванню озонового повітря над Антарктидою з багатим на озон повітрям з вищих широт.  Протягом більшої частини сезону 2020 року концентрації озону в стратосфері близько 20-25 км висоти (50-100 гПа) досягали майже нульових значень з глибиною озонового шару до 94 одиниць Добсона (одиниця виміру), або приблизно одна третина від його нормальне значення. Служба моніторингу атмосфери імені Коперника ЄС повідомила, що аналіз озону показав, що озонова діра закрилася 28 грудня. Кожного сезону поява озонової діри та її еволюція контролюється за допомогою супутників та ряду наземних спостережних станцій. Характеристики озонової діри, інтерактивні карти, часові серії, поточний стан та прогноз готуються та контролюються великим озоновим співтовариством за допомогою служб різних організацій, таких як Служба моніторингу атмосфери Коперника ( CAMS ), Програма озонового годинника НАСА , NOAA ,   KNMI ,   ECCC та інші.  

Монреальський протокол.

Монреальський протокол про речовини, що руйнують озоновий шар,   є знаковою багатосторонньою екологічною угодою, яка регулює виробництво та споживання майже 100 хімічних речовин, що називаються речовинами, що руйнують озоновий шар (ОРВ). З моменту заборони галоуглеводнів озоновий шар повільно відновлюється, і дані чітко демонструють тенденцію до зменшення площі озонової діри - з урахуванням щорічних змін. В останній науковій оцінці виснаження  озонового шару ВМО / ООН з питань навколишнього середовища , опублікованій у 2018 році, було зроблено висновок, що озоновий шар на шляху відновлення та потенційного повернення значень озону в Антарктиді до рівня до 1980 року до 2060 року. Це пов'язано з тривалий термін служби хімічних речовин в атмосфері.



Озонова діра станом на 20 вересня (зліва) та відновлений озоновий шар станом на 28 грудня (справа)

Фото: NASA Ozone Watch

Джерело: https://public.wmo.int/en/media/news/record-breaking-2020-ozone-hole-closes

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації

© Всі права захищені 2023
Офіційний блог вчителя географії - Пічкура Б.А.