Вітаю Вас на своєму блозі. Буду радий Вам допомогти. Будь у русі, не зупиняйся, твори, пізнавай, подорожуй!Geography is too important to be left to geographers

понеділок, 14 вересня 2020 р.

ПРОЛЮВІАЛЬНІ ТА АЛЮВІАЛЬНІ ПОРОДИ

ПРОЛЮВИЙ - Экологический музей ИЭВБ РАН
Пролювій — це продукти вивітрювання гірських порідперенесені і перевідкладені тимчасовими бурхливими водними потоками (від лат. proluvio — зношу течією), один із видів відкладів на схилахВін утворюється біля підніжжя стрімких схилів гір та в міжгірських западинахФорма залягання — конуси виносу. Якщо біля підніжжя конуси виносу зливаютьсявони утворюють пролювіальну ввігнуту рівнинуДля пролювіальних конусів виносу характер-на концентрична зональність у планітобто для цієї породи характерна сортованість у просторіУ верхівях конусів виносу пролювій представлений великоуламковим матеріаломгалькоюКрупність матеріалу поступово зменшується в міру віддаляння від верхівя конусів і по їх периферії він може бути супіщаним і навіть суглинковимМатеріал малосортованийу його складі можуть бути уламки різного розміру — від брил до глинистих часточокматеріал малообкочений. Ґрунтотворні властивості пролювію залежать від гранулометричного і мінерального складучим більше в породі дрібних уламківтим родючіший ґрунт утворюється на пролювію.

Алювій — Вікіпедія
Алювіальні відклади (від лат. alluwio — наноснамив) — це осадищо утворюються під впливом геологічної дії плинних річкових водякі залягають у долинах як стародавніхтак і сучасних річокЦі відклади складаються як з матеріалу зруйнованих берегівтак і з часточокпринесених річковою водою з верхівя річки та зі схилівУ процесі транспортування матеріалу річковою водою він обкочується і сортується за розміром.Зовнішніми ознаками алювіальних відкладів є добре вираженачасто коса шаруватістьшвидкі і значні зміни в просторі та їх потужностідобра обкоченістьнаявність прісноводної фауниневелика глибина (до 20 – 60 м), залягання в річковій долині смугами.В алювіальних відкладах заплав рівнинних річок чітко виділяють за літологічним складом три фації алювіюрусловийзаплавнийстарицевий.



Русловий алювій формується в процесі наростання і розширення обмілин у разі мігрування русла в бік берегащо підмиваєтьсяУ долинах рівнинних річок вона складається винятково з піску і лише інколи трапляється гравій або галькаПіски різні за розміром часточокдобре промиті течієюв них відсутні домішки дрібного пилумулупростежується коса шаруватістьа зерна його добре обкоченіДля цієї фації алювію характерна сипкість у сухому станівеликі рухливістьводопроникністьмала вологоємністьслабке капілярне підсмоктування водивідсутність легкорозчинних солеймала ємність вбиранняНа такій ґрунтотворній породі формуються малородючі ґрунтидернові слабкорозвинені або дернові розвиненіЯк ґрунтотворна порода він трапляється на боровій терасі (давній алювій).

Заплавний алювій утворюється в повіньколи на поверхню заплави випадають дрібні часточкиВін має тонкумайже горизонтальну шаруватістьзавжди містить різні включення гумусованих часточокцеглинасіння буряніврешток рослинДо його складу входить багато новоутворених солей (гіпскарбонати кальціюмагніюнатріюлимонітмергель).
За гранулометричним складом він буває супіщанимсуглинковимякий вкриває заплави суцільним шаром.
Кількість і склад заплавного алювію залежать від складу порідщо залягають у басейні річкикліматурослинності та ін.

Cтарицевий алювій — це відклади озерно-болотного типуформуються в старицевих озерах заплаву яких знаходиться майже стояча водатому тут відкладаються переважно дрібні часточкизанесені каламутною водоюВін складається з дрібнозернистих пісківсупісківмулуглини з різною шаруватістю і завжди містить велику кількість органічних речовинводоростейгідрофільної болотної рослинностіінколи на їх поверхні утворюється торф.
За віком утворення розрізняють давній і сучасний алювійДавній залягає на боровій терасісучасний — у заплаві.
Алювіальні відклади дуже поширені в Українізалягають на боровій терасі та в заплавіУ заплаві на цій породі утворюються заплавні ґрунти з високою потенційною родючістю.
Алювіальні відклади дуже поширені на земній куліВ усіх кліматичних зонах ґрунти формуються насамперед на сучасному і давньому алювіїРодючі ґрунти утворюються на заплавному алювії (чорноземи лучнілучні та лучно-болотні).

Джерело:Геологія з основами мінералогії: Навч. посібник /Тихоненко Дмитро Григорович Дегтярьов Василь Володимирович Щуковський Микола Анатолійович Язикова Алла Гаврилівна Величко Людмила Леонідівна Тарара Володимир Степанович— К.: Вища освіта, 2003.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації

© Всі права захищені 2023
Офіційний блог вчителя географії - Пічкура Б.А.