Вітаю Вас на своєму блозі. Буду радий Вам допомогти. Будь у русі, не зупиняйся, твори, пізнавай, подорожуй!Geography is too important to be left to geographers

середа, 20 травня 2020 р.

«Маріанський жолоб»


Одне з найзагадковіших місць на планеті – Маріанський жолоб, адже і досі виникає багато питань щодо всього, що є і може бути на дні цієї западини.  
Відкритий він був у 1875 році британською експедицією, яка перебувала на судні «Челенджер», але рекордні дані про глибину були отримані лише у 1951 році тим самим судном (10863 м). Проте інформація і досі різниться адже кілька експедицій показували різні результати, наприклад: за даними від 25-го рейсу НДС «Витязь» (1957 рік) глибина становить 11022 м, а за даними досліджень 1995 року вона – 10920м.
Сам жолоб простягнувся вздовж Маріанських островів і має V-подібний профіль, його схили круті (7-9 градусів), дно  плоске (1-5км завширшки), а тиск на дні сильніший за нормальний більш ніж у 1000 разів.
Перше занурення було здійснено 23 січня 1960 року лейтенантом ВМС США й океанологом Доном Волшем і дослідником Жаком Пікаром. Далі був ще не один спуск роботизованих підводних апаратів, але третя людина побувала на дні лише у 2012 році (Джеймс Кемерон на одномісному апараті Deepsea Challenger).  
Проте і досі, після багатьох занурень, Маріанський жолоб залишається однією з великих таємниць Світового океану.

Інформацію підготував учень 8-го класу – Васалатій Антон 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації

© Всі права захищені 2023
Офіційний блог вчителя географії - Пічкура Б.А.