Вітаю Вас на своєму блозі. Буду радий Вам допомогти. Будь у русі, не зупиняйся, твори, пізнавай, подорожуй!Geography is too important to be left to geographers

середа, 6 травня 2020 р.

Сірчаний вулкан - Кава-Іджен

    Вулкан Кава-Іджен - знаходиться на сході Індонезійського острова Ява, висота сягає 2386 метрів над рівнем моря. Вулкан Кава-Іджен діючий, в кратері якого в оточенні сірих стін знаходиться яблучно-зелене кислотне озеро, над поверхнею якого тягнуться сірчисті шлейфи. По берегах навколо чорних отворів відливають золотом валики сірки. Такі ж отвори існують в дні озера, тому його температура на поверхні складає 60°C, а в глибині - понад 200°C. Озеро Іджена заповнено не водою, а сумішшю сірчаної та соляної кислот. Феномен Іджена в тому, що в його кратері видобувають відкритим способом сірку. В одному з кратерів вулкана відбувається незвичайне природне явище, вихід на поверхню вулканічних газів синього кольору . Таке явище має місце через загоряння сірководню з температурою 600 ° C, що і є причиною такого кольору. Світіння слабке, тому полум'я можна помітити тільки вночі. На вулкані постійно фіксується незначна активність: зміна кольору озера Кавах з зеленого на білий, біло-зеленого на коричневий; утворення піни внаслідок активності сірчаного газу; незначні підземні поштовхи, які досягають кілька сотень на рік; пари *фумарол, що змінюють колір від білого до коричнево-білого. 
     В даний час вулкан проявляє активність у вигляді незначних *фумарол і незначних підземних поштовхів. У період з 6 по 14 серпня 2014 року рівень оповіщення досягав значення 1. Останнє значне виверження відбувалося в період з 4 по 25 листопада 1936 року. 
        Іджен є дуже популярним серед туристів. Туристи приїжджають відвідати кратер вулкана, сірчане озеро, побачити традиційний процес видобутку сірки. У місці виверження місцеві жителі добувають сірку вручну молотками і проробляють шлях пішим ходом близько 3 км до місцевого заводу Джамбо, що знаходиться на південному сході вулкана. Часом кошика з шматками сірки досягають 80 кг. За 1 кг сірки платять 900-1000 IDR, це близько 5 $ за корзину в день. За місцевими мірками це високооплачувана і престижна робота. Недалеко  від схилів вулкану розташовуються шахти по видобутку сірки. Робітники працюють вахтовим методом 15 днів на місяць. Але є мінус - сірчані пари настільки небезпечні для здоров'я, що молоді хлопці виглядають старими, а середня тривалість життя близько 47 років. 









*Фумарóла — невеликий отвір і тріщина в кратерах вулканів або лавових потоках, що застигає і покривається кіркою, місце виділення газо- і пароподібних продуктів.


Фото:  https://www.factroom.ru/facts/47558/
Інформацію підготувала учениця 8-го класу – Мотуз Ірина

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації

© Всі права захищені 2023
Офіційний блог вчителя географії - Пічкура Б.А.