Вітаю Вас на своєму блозі. Буду радий Вам допомогти. Будь у русі, не зупиняйся, твори, пізнавай, подорожуй!Geography is too important to be left to geographers

субота, 16 травня 2020 р.

«синекліза» і «антекліза»

Існують різні географічні поняття, деякі з них ми чуємо щодня, а деякі людина може не почути і за все життя. Одними з таких є два полярних поняття – «синекліза» і «антекліза». Для початку розберемося в суті кожного з них. Почнемо, все-таки, з синеклізи, адже її назва якось незвичайно зацікавлює. Якщо говорити просто, синекліза – це від’ємна структура, що являє собою прогин з пологими схилами (як правило не більше 1 градуса) округлої або витягнутої форми (зображення схеми синеклізи наведено вище). Розвиваються вони дуже повільно, а саме впродовж сотень мільйонів років, внаслідок повільного опускання великих ділянок фундаменту платформи. 
Досить часто синекліза може досягати просто гігантських розмірів, одним з таких випадків  є синекліза Конго, яка займає величезні території Африки.
Не менш цікавим поняттям є антекліза. І як ви, напевно, здогадалися з вище сказаних слів, вона – повна протилежність синеклізи. Просто кажучи, антекліза – пологе підняття земної поверхні овальної або неправильно округлої форми (обрисів), що є основою платформи.
Формується вона внаслідок тривалих повільних рухів земної кори, що переважно спрямовані 
вгору.  Її основу становлять докембрійські відклади фундаменту платформи. Похил на крилах вимірюється частками градуса. Потужність  осадового покриву менша, ніж у склепінчастій частині. Часто бувають перерви  і випадання окремих верств осадових порід, інколи трапляється так, що на поверхню може вийти давній кристалічний фундамент.
 Класична схема антеклізи.

Інформацію підготував учень 8-го класу – Васалатій Антон

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації

© Всі права захищені 2023
Офіційний блог вчителя географії - Пічкура Б.А.