Вітаю Вас на своєму блозі. Буду радий Вам допомогти. Будь у русі, не зупиняйся, твори, пізнавай, подорожуй!Geography is too important to be left to geographers

середа, 13 травня 2020 р.

Найрідкісніші мінерали світу (Топ-5)

1. Рожевий кварц - різновид непрозорого кварцу ніжно-рожевого кольору. Хімічно чистий кварц позбавлений забарвлення, він водяно-прозорий. Саме про цей різновид, коли вперше виявили в Альпах, думали, що він являє собою форму замерзлої води, і тому назвали кришталем. Рожевий кварц, який, як вказує назва, має рожеве забарвлення, вицвітає на сильному сонячному світлі. Твердість - 7,0; щільність - 2,6 г/см3. Основне родовище напівпрозорих кристалів рожевого кварцу знаходиться в Бразилії.

2. Вісмут - мінерал з класу самородних елементів, дуже рідко зустрічається в природі. Перші згадки самородного вісмуту відомі з 1546 року. Колір: Срібно-білий з райдужним відливом. Прозорість: непрозорий .Твердість: 2; щільність 9,7-9,8 г/см3. Особливі властивості: самородної вісмут - ковкий мінерал, який легко ріжеться звичайним ножем. Самородний вісмут має гідротермальної походження, де часто генетично пов'язаний з олово-вольфрамовими родовищами і ро
довищами уран-арсенідного типу.

3. Пейніт - мінерал з класу боратів. Уперше був виявлений в Могоке в 1956 році. Назву отримав на честь свого першовідкривача — британського мінералога Артура Пейна. Хімічний аналіз показав, що пейніт містить кальцій, цирконій, бор, алюміній і кисень .Колір пейніту від помаранчево-червоного до коричнево-червоного.Природні кристали мають гексагональну форму, і до кінця 2004 року тільки два вдалося огранити. У 2006 році було відкрито ще одне родовище на півночі М'янми. Але велика частина добутих у цьому місці каменів відрізняється за якістю від тих, що видобували раніше. Це темні, непрозорі, неповні кристали.


4.  Сколеціт- мінерал, водний алюмосилікат кальцію. Вперше сколеціт описаний  у «Gehlen A. F., Fuchs J. N.» в 1813. Названий від грецького слова "skolec" - черв'як, через здатність скручуватися при нагріванні. Колір є приблизно від безбарвного до білого. Твердість: 5-5,5;щільність 2,25-2,29 г/см3. походження Сколеціт формується в пустотах основних ефффузівних порід .В гнейсах, амфіболітах, лакколітів і дайках, утворених сіенітовимі і габбровимі магмами. Сколеціт відомий в: Австрії, Бразилії, Індії, Ісландії, Мексиці, США, Швейцарії та Шотландії . 

5. Хрізоколла-мінерал класу силікатів. Хрізоколла є складним мідним силікатом. Формується в складно структурних утвореннях схожих на грони. Хімічна структура цього природного мінералу неоднорідна, тому часто містить домішки, що змінюють характеристики самоцвіту. Хрізоколла дуж легкий мінерал, щільність 2,0-2,2 г/см3. Твердість залежно від складу коливається від 2 до 4 . Натуральний хрізоколла типовий для мідних покладів і виявлення його не складає труднощів. Іншими словами мінерал зароджується там, де присутні мідні скупчення. Мінерал поширений в США, Ізраїлі, Конго, Чилі, Росії, Казахстані.


Інформацію підготувала учениця 8-го класу – Мотуз Ірина



Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації

© Всі права захищені 2023
Офіційний блог вчителя географії - Пічкура Б.А.